София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

И ДНЕС ПРОТЕСТИРАХА ЗАРАДИ СПРЕНИТЕ ВЛАКОВЕ

В Бойчиновци излязоха на шествие заради влак до Монтана

7 годиниОбщество 50 Боряна Райчева

Протестите срещу спирането на влакове от БДЖ продължи и днес. В Бойчиновци днес на протест излязоха железничари и пътници заради отмяната на влакове от Монтана. Заради променените разписания много от обучаващите се в Монтана ученици чакат с часове на студа влак на гарата. От съседните села пък, трябва да ходят пеш, защото вече изпускат връзката с автобусите, които пътуват за селата.

Припомняме, че в понеделник БДЖ спря от движение 38 влака заради орязана с 40 млн лв. субсидия. Това предизвика вълна от протести в цялата страна. В най-засегнатите градове от решението – Гарбово и Карлово, излязоха на протест като попречиха на железопътното движение за кратко. Но жп гарите започна и събирането на гражданска подписка срещу орязването на влаковете. Само в Русе за няколко часа се събраха над 2 хиляди подписа в защита на влаковете. Вчера имаше и национален протест в Горна Оряховица, в който се включиха и железничари заради предстоящите след тях съкращения. В петък над 100 души излязоха на гара Мездра срещу спирането на влакове. Гарата е основен железопътен възел за Видин, Варна и София. Спирането на пътнически композиции и промяната в разписанието на други обрича хората на още по-голяма безработица и мизерия, заявиха организаторите. Те допълниха, че ще стигнат докрай, за да защитят интересите си. Протестът беше подкрепен и от депутати от БСП.
Днес министър Ивайло Московски заяви, че не вижда причина хората да протестират повече . Той поясни, че постановлението за превеждане на субсидията на БДЖ е подготвено и повечето от планираните за спиране още 90 губещи влака ще продължат да пътуват.
Московски заяви още, че е бил излъган от бившия финансов министър Семеон Дянков. По негови думи, двамата имали план със Световната банка, който предвиждал преструктуриране на БДЖ за 2 години, но Дянков не го подписал. Планът предвиждал преструктуриране на железниците, съкращения, но и подобряване на състоянието.