София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРИТЕ НОВИ И ПО-ДОСТЪПНИ

Анализи и проблеми свързани с ин витро процедурите в България и Австрия
пропускане

ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРИТЕ НОВИ И ПО-ДОСТЪПНИ

Анализи и проблеми свързани с ин витро процедурите в България и Австрия

5 годиниЗдраве 17 Боряна Райчева


„Бих искал да представя пред Вас резултатите от моята работа. Искам да Ви кажа, че историята винаги стартира с това как една двойка иска да има бебе. След това те констатират, че има проблем и така стигат до специалиста. Тях ги интересува единствено крайният резултат. За двойката той е да отнесат здраво бебе у дома."

Професор Щромер подчерта в изложението си, че основна цел в неговата работа са живородените бебета, които родителите прибират у дома. Той разясни, че има огромна разлика между констатирана бременност, реализирана бременност и брой живородени бебета.

Според медицинските анализи от практиката на професор Щромер, факторите, които влияят върху успеваемостта на процедурите са най-различни, но основният е възрастовата група на пациентите. След 40 годишна възраст случаите на успешно завършила бременност са по-малко от тези в групите от 18 - 29 или 30 - 34 години.

Средно около 44% са жените, които си тръгват с бебе след процедури в Ин витро клиниката, която ръководи проф. Щромер. За него това е критерият, който трябва да следят и останалите специалисти в бранша, защото успехът може да има много измерения, но най-важен си остава крайният резултат.

Пътят, който се изминава – пациенти, средства от държавен фонд, медицински център, резултат у нас и в чужбина, е идентичен. Но има и разлики. Те се състоят в бързината, с която се подготвят и подават документите за кандидатстване и контролът върху отпусканите средства и проведени процедури, който се осъществява от страна на държавата. В Австрия кандидатстването на двойки с репродуктивни проблеми, за финансиране от държавни фондове, става за 20 сек. онлайн. У нас процедурата отнема месеци, а след това чакането продължава още по-дълго.


Проф. Хайнц Щромер препоръча да бъде направена проверка на данните и резултатите от процедурите у нас. Тя може да бъде извършена от Министерство на здравеопазването. Следващата стъпка, която трябва да бъде осъществена, според професора, е да станат публично достъпни анализите на показателите, по които се сравняват ин витро центровете. В момента те са достъпни единствено за специалистите в бранша.