София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Историк: Проучване в Македония показва, че най-голям враг на страната е България

"44% са от анкетираните на това мнение"
1 мПолитика 288 Калоян Ненчев

"В навечерието на поредните избори темата с Македония едва ли изглежда толкова интересна, но е важна. Въпреки парадоксът, че нищо не се случи. Нищо не се случи. Това свидетелства за атмосферата, в която работи нашата комисия на поредната 20-та среща. Там няма готовност за някаква промяна", заяви в ефир проф. Ангел Димитров, съпреседател на Съвместната комисия по исторически въпроси.

"В средата на миналата седмица телевизиите се занимаваха основно с искането на опозиционната ДПМНЕ, предпочитам да не споменавам "ВМРО" в името ѝ, за референдума. Разбирате, че тази атмосфера беше фон на нашите разговори. Нямаше някакво особено напрежение, но се виждаше притеснението на част от колегите, те са подложени на заплахи и натиск ако променят своята позиция. Това подсказва ясно какво се случва в Република Северна Македония", посочи той.

"Проучване на фондация "Конрад Аденауер" показва нагласите. Според него най-голям враг на страната е България, 44% са на това мнение. Най-голям приятел е Сърбия с 37,4%. Над 65% са поддръжници за идеята "Отворени Балкани" на Сърбия, една мини-Югославия. Това е хипербола на идеята, но същността е нещо такова", допълни Димитров.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!