София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ИТН за проекта на ГЕРБ за мажоритарен вот: Как може изобщо да се внесе, като писан за една нощ е

Партията на Слави Трифонов ще предложи на следващите редовни избори да се процедира така
44 сПолитика 5054

Ще запишем в Преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс, че мажоритарна система трябва да се въведе за следващите редовни парламентарни избори. Тоест следващ парламент да започне още от началото работа по изработването й и да бъде готова години преди вота, каквито са препоръките на Венецианската комисия. Това обяви председателят на Народното събрание Ива Митева на първото заседание на парламентарната правна комисия.

На него се обсъдиха на първо четене шестте проекта за промени в изборния закон, които внесе всяка от групите в НС.

"Как може изобщо да се внесе подобен проект!? Той изглежда като писан за една нощ", заяви юристката на "Има такъв народ".

Според нея предложението на най-голямата парламентарна група е „механично преписване на текстове“, с което от ГЕРБ демонстрират непознаване на същността на мажоритарния вот.

По същество предложението включва създаване на 234 едномандатни района в страната и 6 извън нея, като районите и номерацията им да се определят от президента.

„Без преброяване не могат да се правят изборните райони, това е законопроект, направен за една нощ“, разкритикува го Митева, според която подобни промени трябва да бъдат правени след прецизно изследване и обсъждане.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!