София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Иван Хиновски: Трябва да се готвим за сценарий, при който нямаме въглищни централи

„Един ядрен проект се прави за 10-12 години", подчерта енергийният експерт

22 сПолитика 212 Николай Парашкевов

„След 30 години ние няма да имаме 3600 мегавата въглищни централи. Така че за един такъв сценарий трябва да се готвим”, това заяви енерийният експерт Иван Хиновски, след като зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков обяви, че България ще изгражда нови реактори на АЕЦ "Козлодуй".

По думите му подобни проекти са тежки и отнемат време.

„Един ядрен проект се прави за 10-12 години, а някои и по-дълго. Всичко, което говорим в момента, е на идейна фаза”, каза Хиновски.

Той обясни, че ядрените проекти минават през 4 фази – идейна, решение по принцип, решение по същество и започване на лицензионен процес.

„Ние сме все още, особено за „Белене”, на идейна фаза. Това би бил добър, интересен и нестандартен проект. Но е под много условия. Дали „Фраматом”, които предстои да посетят централата, да се запознаят с площадката, оборудването - ще преценя, че това е реализуема задача. Второто условие е дали ще се договорят с „Росатом” да получат документацията за оборудването, тъй като тя е ключова. Третото много важно за нас – колко ще струва това”, обясни Хиновски.

По думите му френската технология е надграждане на руското оборудване, което ние имаме.