София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ивайло Кирилов: Безусловният базов доход е първата кръчка към промяна на целия свят (ВИДЕО)

Икономистът с информация за платформата за подкрепа при въвеждането на ББД

Ивайло Кирилов: Безусловният базов доход е първата кръчка към промяна на целия свят (ВИДЕО)

Икономистът с информация за платформата за подкрепа при въвеждането на ББД

6 сЕвроком 1276


Безусловният базов доход е първата кръчка към промяна и рестартиране не само на България, а и на целия свят. Това каза икономистът Ивайло Кирилов, един от привържениците на идеята, в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич".

"Когато хората са калъпирани няма как да има промяна, хората не обичат да се променят, не обичат новите неща и ги е страх. Когато хората кажат, че заслужават нещо и се питат "Защо аз?". Или не му в времето. Тук точно идва това, което е в твое право, в хартата на европейския съюз е записано, че това е общочовешко право да се живее достойно", допълни Кирилов.

Преди дни започна и европейската платформа за набиране на подкрепа за въвеждането на безусловен базов доход. МОЖЕТЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ТУК.

"Ситуацията в света е много тежка - 250 млн. души ще останат без работни места и това никой не го казва. В Европейският съюз положението също не е много хубаво. През 2017 г. е започнала тази инициатива, тази платформа е според европейския референдум. Всяка една от 27 държави-членки трябва да събере минимум подписи на база процента на население в държавата. Общият сбор се явява около 490 000 подписа. След това трябват още половин милион, за да минем 1 милион. Този референдум се признава когато от 446 милионна Европа 1 милион се подпишат, а 7 държави са изпълнили техния минимум, работи се на квоти. Този минимум за България е 12 000 подписа", обясни Ивайло Кирилов.