София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

КНСБ: България е на последно място по усвояване на средства от инструмента SURE на ЕС

Румъния е усвоила 4 млрд. евро, докато страната ни - 500 млн. евро

От КНСБ оповестиха, че България е на последно място по усвояване на  средства от инструмента „Шуър“ (SURE) на Европейския съюз за подкрепа на заетостта в условията на пандемията.

От синдиката цитират последните данни на Европейската комисия, че страната е усвоила 500 млн. евро. За сравнение съседна Румъния е усвоила  4 млрд. евро.

По линия на „Шуър“ се предоставя финансова помощ под формата на заеми, които се отпускат от ЕС на държавите членки при благоприятни условия.

Общо раздадените средства са малко над 90 млрд. евро. Това означава, че 500-те млн. евро, от които България се възползвала, са едва 0,55 процента от сумата, коментира икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов, пред БНР.

„Колкото и пари да теглим по „Шуър“, ако успеем да ги защитим, те няма да ни навредят на дефицита, който и без това е рекордно нисък на фона на останалите държави“, посочи той и подчерта, че средствата е можело да се използват за допълнителен буфер за реализирането на повече реформи и по-голяма подкрепа за бизнеса и хората.

От КНСБ припомниха, че разходите за социално-икономически мерки са най-малко като дял от БВП спрямо другите страни - 6,7% при средно за ЕС около 14 процента.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!