София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Колосални компенсации за земеделците

Нова програма ще компенсира пострадалите от кризата, а други ще насърчава да ликвидират продукцията си
пропускане
1 годинаАгро 341 Ирина Илиева

Страната ни ще разполага със 100 млн. лв. под формата на компенсации за пострадалите от COVID-19 земеделци.Очаква се днес в Брюксел да  бъде окончателно одобрена компенсаторната мярка Covid-19, а  до края на лятото компенсациите за фермерите да бъдат изплатени, пише БНР.  

В същото време една новина скандализира земеделските производители, на които им беше предложено да проведат т.нар. "бране на зелено".  Като по въпросната програма ще получат 303 лв. на декар при разход 600 лв., става ясно от разработка на "Десант". 

От години преработвателите у нас купуват евтино грозде от Румъния, Македония и Гърция. В съседните държави лозарството се води приоритетен отрасъл и субсидиите, които се отпускат на стопаните там, са от порядъка на минимум 500 лева на декар, за разлика от родните производители, които не получават и стотинка, допълват от изданието. 

В същото време от Брюксел предлагат финансово подпомагане за лозарите, но при условия, че унищожат напълно своята още зелена реколта. 

А днес друга европейска програма ще бъде гласувана, според която всички страни-членки на ЕС ще трябва да отделят 2% от парите по програмата за селските райони. 

Чрез тези средства ще бъдат подпомогнати пострадалите от кризата земеделски производители. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!