София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Кристиан Вигенин: Този парламент може да отврати избирателите

"Ако така продължават нещата в парламента, избирателите ще бъдат демотивирани"
6 сПолитика 178 Мирослав Митков

Парламентът работи по един ненормален начин. Политическите формации вече са с поглед в предстоящите предсрочни избори. Това мнение изрази в интервю за БНР Кристиан Вигенин от БСП, заместник-председател на Народното събрание.

„Начинът, по който се работи в това Народно събрание, е напът да отврати избирателите от изборните процеси“, заяви Кристиан Вигенин. Той предупреди, че ако така продължават нещата в парламента, избирателите ще бъдат демотивирани за предстоящите избори.

Според Вигенин формациите в НС използват за свой личен егоистичен политически интерес възможностите на парламента и правят пропаганда чрез парламента.

„Защо се оказва, че за важни законопроекти едни и същи хора твърдят, че няма време, а за анкетни комисии има време“, попита Вигенин.

Относно вота „въздържал се“ на ГЕРБ, БСП и ДПС, който вчера провали пленарното заседание, той изтъкна, че за БСП дневният ред не е отговарял на очакванията и нуждите на обществото, а законопроектите, внасяни от левицата, не са имали никакъв ход до момента. Кристиан Вигенин втория път е гласувал „за“, защото е преценил, че с първото гласуване са дали сигнал за това.

„Независимо от моето персонално гласуване, аз се солидаризирам с позицията на ПГ и смятам, че постъпихме правилно.“

Вигенин предупреди, че няма да успеят опитите БСП да бъде поставена „в някакви невъзможни коалиции и сговори“, защото такива няма.

„Не ни притеснява нито на нас да даде мандата, нито да го даде на някой друг“ – така Кристиан Вигенин коментира темата на кого президентът трябва да връчи последния, трети мандат за съставяне на правителство.

За връщането на мандата от ИТН Вигенин отбеляза:

„Бяхме първите, които подадоха ръка и дадоха възможност да се получи стабилно мнозинство. Можеше да има стабилно правителство най-малкото за година напред.“

Сега по думите му сме в по-тежка ситуация. Колкото по-малка е една формация, толкова по-трудно би могла да бъде ядро на някаква коалиция, допълни той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!