София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Медицинска сестра е положителна за COVID-19 малко след ваксинирането

"Пациентите не развиват веднага защита срещу COVID-19 след ваксинация"
14 сЕвроком 3558

Историята на медицинска сестра в спешното отделение, която е получила положителен тест за COVID-19 след получаване на ваксината, напомня, че измиването на ръцете, социалното дистанциране и маските все още ще бъдат от решаващо значение през 2021 г.

Матю У., 45-годишна медицинска сестра в Сан Диего, получи ваксината Pfizer на 18 декември и каза на ABC News, член на KGTV от Сан Диего , че единственият страничен ефект от ваксината, който е имал, е болезнеността на ръката.

Шест дни по-късно, след като работи на смяна в блока COVID-19, Матю имаше студени тръпки, болки в мускулите и умора. Тестът за болничен преглед потвърди, че е положителен за COVID-19.

Сценарият не е неочакван, каза пред д-р Кристиан Рамърс, специалист по инфекциозни болести в Центрове за семейно здраве в Сан Диего.

Пациентите не развиват веднага защита срещу COVID-19 след ваксинация.

"От клиничните проучвания на ваксината знаем, че ще отнеме около 10 до 14 дни, за да започнете да развивате защита от ваксината", каза Рамърс.

Дори след тези 10 до 14 дни, пациентите все още се нуждаят от втора ваксинална доза за пълна защита. „Тази първа доза според нас ви дава някъде около 50%, а втората доза ви трябва, за да достигнете до 95%“, добави Рамърс.

Друга възможност: Тъй като инкубационният период за COVID-19 може да продължи до 14 дни, също така е възможно Матю да е бил заразен преди да получи ваксината на 18 декември.

И двата потенциални сценария напомнят, че ваксините не са панацея. Вместо това, казват експертите, спирането на пандемията ще отнеме време и продължително спазване на основните практики в областта на общественото здраве, като социално дистанциране, маски и измиване на ръцете.

"Чувате, че здравните специалисти са много оптимистични, че това е началото на края, но това ще бъде бавно преобръщане, седмици до месеци, когато пускаме ваксината", каза Рамърс.