София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Министерството на спорта отговори защо не финансира Федерацията по вдигане на тежести

Причината са задължения на централата към Националната агенция за приходите и ММС

22 дниСпортни 13 Васил Василев

Българската федерация по вдигане на тежести продължава да няма договор за финансиране с Министерството на младежта и спорта, съобщават от ресорното ведомство.

Причината са задължения на централата към Националната агенция за приходите и ММС.

От министерството уточняват, че редът за финансово подпомагане изисква от кандидатите да нямат публични задължения към държавата, освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване на задълженията, както и да нямат неизпълнени задължения към ММС по договори с изтекъл срок за изпълнение.

Съгласно справка от 15 май в НАП Българската федерация по вдигане на тежести има задължения към НАП, а в ММС не е постъпвало споразумение от страна на федерацията за разсрочване или отсрочване на задълженията.

Към днешна дата не са изплатени и средства в размер на 108 639 лв. по споразумение за разсрочено плащане с ММС, както и 4401.31 лв. за наеми и консумативи.

Министерството посочва, че в края на миналата година е била назначена проверка за цялостното състояние на БФВТ и на документите за разходване на средства, предоставени от ММС за 2023 г. Установена е неусвоена сума в размер на 86 208,83 лв. по предоставените отчети, която също трябва да бъде възстановенa.

От ведомството отбелязват, че въпреки ситуацията с федерацията 20 клуба по вдигане на тежести са одобрени за финансово подпомагане по Програмата за развитие на спортните клубове за 2024 г., като предстои подписването на договорите в най-кратък срок. При встъпването си в длъжност министър Георги Глушков очерта сред основните приоритети на ММС подсигуряването на българските спортни клубове и забавянето с разглеждането на проекти вече е преодоляно.

Министерството уточнява, че тримата щангисти с олимпийски квоти - Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов - ще бъдат напълно обезпечени, тъй като нормативната уредба на ММС позволява целево финансиране на състезатели с визи. Към момента проекти са предоставили клубовете на двама от тримата състезатели.

Министерството на младежта и спорта е проверило информацията, че участието на българските щангисти в Париж е под въпрос заради финансови задължения към международни организации. Намерено е решение на проблема, което ще бъде обявено допълнително.