София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Навършват се 133 години от приемането на първия у нас Закон за пограничната стража

Граничните полицаи отбелязват своя професионален празник
4 мЕвроком 101

Днес се навършват 133 години от приемането на първия у нас Закон за пограничната стража. По повод професионалния празник на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) министърът на вътрешните работи Христо Терзийски и директорът на ГДГП главен комисар Светлан Кичиков поднесоха венци пред Паметника на загиналите полицаи. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На церемонията присъстваха главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, заместник-министрите Милко Бернер и Михаил Златанов, заместник-директорите на ГДГП старши комисар Стоян Иванов, старши комисар Светослав Манолов и старши комисар Бисер Костадинов.

Граничните полицаи отбелязват достойно своя професионален празник, охранявайки държавната граница в условията на продължаващ миграционен натиск и наложени мерки с цел ограничаване на пандемията от COVID-19.

По-натоварена в миграционно отношение остава българо-турската граница. През периода 1 януари - 21 декември 2020 г. са регистрирани опити на 7349 граждани на трети страни да преминат през българо-турската граница, което е увеличение с 2,4 пъти в сравнение със същия период на 2019 г. Граничните полицаи са задържали 243 незаконни имигранти. По подадена от българските гранични патрули информация, турските гранични власти са задържали 124 лица на съседна територия, 6982 самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Република Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата.