София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Олена Зеленска: Ще се издържим идващата зима

"Това е още един болезнен тест за силата на духа", каза първата дама на Украйна

1 мВойна 203 Александър Евстатиев

Първата дама на Украйна Олена Зеленска каза пред Би Би Си, че Украйна ще издържи идващата зима въпреки студа и спиранията на тока, причинени от руските ракети, и ще продължи да се бори с това, което тя описва като война на световни възгледи, защото „без победа не може да има мир“ .

Срещаме се в известен град, където зимата е студена, където очарователните улични лампи са затъмнени, където сградите стават тъмни и студени насред спирания на тока, докато Русия продължава да нанася удари по енергийната мрежа на Украйна. Украинският народ спечели аплодисменти за това, че отстоява позицията си срещу бурното нападение на Русия. Но това е още един болезнен тест за силата на духа.

„Готови сме да издържим това“, заявява Олена Зеленска, когато седим в силно охраняван комплекс, сгушен в лабиринт от сгради и торби с пясък в Киев.

„Имахме толкова много ужасни предизвикателства, видяхме толкова много жертви, толкова много разрушения, че спирането на тока не е най-лошото нещо, което може да ни се случи. Тя цитира скорошно проучване, според което 90% от украинците са казали, че са готови да живеят с недостиг на електричество в продължение на две до три години, ако видят перспективата за присъединяване към Европейския съюз.

Това изглежда като ужасно дълъг студен път и тя го знае.

„Знаете ли, лесно е да пробягате маратон, когато знаете колко километра има“, казва тя. В този случай обаче украинците не знаят разстоянието, което трябва да пробягат. „Понякога може да бъде много трудно“, казва тя. "Но има някои нови емоции, които ни помагат да се задържим."

Всички украинци ще станат по-силни от тази война, стоически прогнозира първата дама на Украйна.