София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Осъдиха на 20 години затвор мъж, убил майка си

Мъжът е упражнявал физическо и психическо насилие над жертвата заради наследствени имоти

7 дниКрими 10 Катерина Найденова

20 години затвор за 61-годишен мъж, убил майка си по особено мъчителен начин в Сандански.

Това съобщиха от прокуратурата.

Към 2020 г. той е живеел с 81-годишната си майка. Мъжът е упражнявал както физическо, така и психическо насилие върху възрастната жена.

Повод за това били наследствените имоти, като той настоявал тя приживе да му прехвърли своя дял. Насилникът е ставал особено агресивен след употреба на алкохол. Жертвата не подавала сигнали за насилието спрямо нея.

Вечерта на 11 март 2020 г. той се прибрал вкъщи в нетрезво състояние. Държал се агресивно спрямо майка си и спорел с нея за имоти. След продължителен словесен тормоз е нанесъл на възрастната жена побой. Оставяйки я в окаяно физическо и психическо състояние, насилникът е легнал да спи.

Сутринта той отново е предизвикал скандал и упражнил физическо насилие спрямо жената. Преустановил го едва когато видял, че тя се влошава, след което отишъл на работа.

Няколко часа по-късно тя е била открита в безпомощно състояние от другия ѝ син, който е подал сигнал на телефон 112. Пострадалата е била транспортирана в болница, а извършителят на деянието е бил задържан.

Въпреки предприетото спешно специализирано лечение жената е починала.

Вещите лица, изготвили съдебномедицинската експертиза, посочват пряка причинно-следствена връзка между травматичните увреждания и нанесения побой, довели до усложненията на състоянието на пострадалата и смъртта ѝ.

Окръжният съд в Благоевград е оправдал мъжът по обвинение за умишлено убийство, като го е признал за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда. За това престъпление той е бил осъден на 7 години и 6 месеца „лишаване от свобода“.

Срещу така постановена присъда Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла протест с аргумент за незаконосъобразност и необоснованост.

Софийският апелативен съд отмени присъдата на първоинстанционния съд и призна подсъдимият за виновен в квалифицирано умишлено убийство и му наложи ефективно наказание „лишаване от свобода“.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Върховния касационен съд.