София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Осъдиха учителката, държала в плен бившия си съпруг на хляб и вода

Преди дни ВКС потвърди присъдата ѝ
26 мКрими 321

Зад решетките ще прекара следващите 17 г. от живота си 67-годишната Веселина Гинева от Бургас. Началната учителка е осъдена за убийството на бившия си мъж Димитър Миразчиев, когото държала 6 месеца в плен само на хляб и вода. След смъртта му скрила трупа и в продължение на 2 г. вземала пенсията му, предаде 24 часа.

Преди дни ВКС потвърди присъдата, решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Върховните магистрати обаче оправдаха подсъдимата по една точка от обвинението – че не е извършила убийството с користна цел, тъй като тя е вземала пенсията на Димитър и докато той бил жив с пълномощно, подписано от него. Когато Веселина поела грижите за него, той вече страдал от тежък алкохолизъм и трудно се оправял сам.

Въпреки частичното оправдание обаче магистратите не намалиха присъдата на учителката, спечелила си прозвището Черната вдовица. Според ВКС отпадането на квалификацията “убийство с корист” не се отразява съществено на степента на обществена опасност на деянието, която остава изключително висока.

Делото стига до Върховния съд по жалба на подсъдимата, която атакува решението на Бургаския апелативен съд. То пък потвърждава определението на първоинстанционния съд. Бургаски окръжни магистрати признават Веселина Гинева за виновна по три обвинения.

Едното е, че от май 2013 г. до 1 август 2014 г. в дома си в жк “Лазур” Веселина Гинева противозаконно лишила от свобода бившия си съпруг Димитър Миразчиев, като го държала заключен в една от стаите на апартамента. За това съдът ѝ налага 6 г. затвор.

Второто обвинение е за убийството на бившия инженер от “Нефтохим”, което според бургаските магистрати е извършено с користна цел и по особено мъчителен за жертвата начин.

65-годишният Миразчиев е държан заключен в стая със заковани прозорци, системно недохранван, без необходимите лекарства и медицинска помощ.

Той издъхва на 1 август 2014 г. след няколко месечен плен в бившия си апартамент, който след развода остава на Веселина. За това деяние Черната вдовица е осъдена на 17 г. затвор.

Третото обвинение е, че за периода от смъртта на Миразчиев до 31 август 2016 г. Гинева 28 пъти тегли пенсията му от банка, твърдейки, че Димитър е жив. Така ощетила държавния бюджет с над 20  хил. лв., за което съдът ѝ налага 3 г. и 6 месеца затвор.

Когато разбрала, че и на последна инстанция присъдата остава в същия размер, обитателката на Сливенския затвор изпаднала в шок. “Клиентката ми е съсипана. Тя вярваше и се надяваше, че присъдата ѝ ще бъде намалена. Моите очаквания бяха делото да бъде върнато за ново разглеждане в Апелативния съд заради допуснати съществени нарушения. Учудена съм, че въпреки оправдаването на Гинева по едно от квалифициращите обстоятелства - а именно, че не е извършила убийство с користна цел, съдът не намали, макар и минимално, присъдата, каквато е обичайната практика в такива случаи”, коментира адвокат Веселина Василева, която представляваше Гинева в съда.

Тезата на защитата е липса на доказателства, че с поведението си Гинева е причинила смъртта на бившия си съпруг.

Върховните магистрати обаче са на друго мнение. Те припомнят, че по експертен път е изяснено, че съществувалите при Димитър Миразчиев заболявания не са могли да доведат до летален изход. Непосредствено преди настаняването му при подсъдимата общото му здравословно състояние е било задоволително. Една година по-късно възрастният мъж вече е с тежка степен на измършавяване, телесното му тегло е било редуцирано с 50%.

Вещите лица са посочили, че причините за това са хронично недохранване и обезводняване в продължение на месеци, като влошаването е прогресирало до състояние на кахексия, т.е. крайно изтощение, предопределила леталния изход.

Според ВКС Апелативният съд в Бургас е дал правилен отговор на възражението на защитата, че подсъдимата не е имала правно задължение да полага грижи за бившия си съпруг, но поемайки по своя инициатива грижите за него, е била длъжна да му осигури нормален живот.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!