София 3 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 8 °C
Варна 5 °C
Бургас 7 °C
Начало Новини Предавания На живо

Остров Гренландия се топи 7 пъти по-бързо

Той е загубил 3.8 трилиона тона лед

Остров Гренландия се топи 7 пъти по-бързо

Той е загубил 3.8 трилиона тона лед

4 месецаОбщество 27 Боряна Райчева


Остров Гренландия губи леда си седем пъти по-бързо, отколкото през 90-те години на XX век, сочи оценка на международен екип от полярни учени, които са прегледали всички спътникови наблюдения за 26-годишен период. Заключенията им са публикувани в авторитетното научно списание Nature.

Според изследователите приносът на Гренландия за повишаване на морското равнище в момента е точно такъв, какъвто се е считал за песимистична прогноза за бъдещето. Това означава, че в края на века може да се очаква допълнително покачване на океана със 7 см само от Гренландия, което заплашва да изложи на риск от наводнения милиони хора, живеещи в ниско разположени крайбрежни райони. В момента около 1 милиард души живеят на по-малко от 10 метра над сегашните линии на отлив, включително 250 милиона под 1 метър.

Заключението е направено от консорциум от 89 полярни експерти, изпратени от 50 международни организации. Научният анализ показва, че остров Гренландия е загубил 3,8 трилиона тона лед от началото на периода на проучване. Тази маса е еквивалентна на 10,6 мм повишаване на морското равнище. Нещо повече, екипът намира ускорение в процеса. Докато в началото на 90-те години на XX век процентът на загуба е бил еквивалентна на около 1 мм на десетилетие, то сега той е приблизително 7 мм на десетилетие. Така средно за една година Гренландия губи около 250 милиарда тона лед. Тази година обаче беше изключителна заради своята топлина.