София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Освобождават от затвора жената на наркобарона Ел Чапо

Ема Коронел бе арестувана през 2021 г.

7 месецаПравосъдие 17 Иванина Игнатова

Ема Коронел, съпругата на затворения мексикански наркобарон Хоакин „Ел Чапо“ Гузман, ще бъде освободена в Лос Анджелис в сряда след ареста й през 2021 г. по обвинения в трафик на наркотици, според Бюрото по затворите на САЩ.

 34-годишната американка беше осъдена на три години затвор през 2021 г., след като се призна за виновна по три обвинения за подпомагане на наркокартела Синалоа, включително заговор за пране на пари и разпространение на незаконни наркотици и участие във финансови сделки.

Тя също така призна, че е действала като куриер между съпруга си, който е ръководел картела, и други членове на организацията, докато той е държан в мексиканския затвор Алтиплано след ареста му през 2014 г.

Нейният съдия по присъдата заявява, че Коронел бързо е поела отговорността и се е съгласила да бъдат конфискувани близо 1,5 милиона долара от приходите от престъпната дейност , а тригодишната й присъда по-късно е намалена.

Бюрото на затворите съобщи на уебсайта си, че ще освободи Коронел в сряда от институция с ниска степен на сигурност в Лос Анджелис, без да дава повече подробности.

Междувременно Ел Чапо излежава доживотна присъда в САЩ, след като беше екстрадиран там през 2017 г. след две бягства от мексикански затвори с максимална сигурност, веднъж чрез прокопаване на дълъг тунел от килията му.

Адвокатите на Ема не отговориха веднага на искане за коментар. Не е ясно дали тя е изправена пред обвинения за трафик на наркотици или други престъпления в Мексико.

Коронел също получи още две години контролирано освобождаване.

Коронел има две дъщери от Гузман, когото тя срещна, когато беше млада кралица на красотата и се омъжи през 2007 г. на 18 години, пише The Guardian.