София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Отказаха на Герхард Шрьодер да присъства на прощаването с Ширак

Бившият канцлер на Германия сам пожелал да присъства

Отказаха на Герхард Шрьодер да присъства на прощаването с Ширак

Бившият канцлер на Германия сам пожелал да присъства

8 месецаПолитика 8 Боряна Райчева


Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер пожела да присъства на церемония за сбогуване с бившия френски президент Жак Ширак, но молбата му беше отхвърлена. Това пише Spiegel. Според изданието причината за отказа може да бъде неразбиране.

Съобщава се, че политикът поискал официална покана чрез посолството на Германия в Париж. В отговор обаче, Елисейският дворец съобщил, че местата са строго ограничени.

В същото време Spiegel пише, че германският политик все пак възнамерява да присъства на церемонията по желание и без официална покана. Освен това в църквата, където се провежда прощаването, е запазено място за Шрьодер.

Церемонията се провежда на 30 септември в Париж. В нея участват френският лидер Еманюел Макрон и германският държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер, както и руският президент Владимир Путин.

Жак Ширак почина на 26 септември, той беше на 86 години. Той ръководи Франция от 1995 г. до 2007 г. /политикът два пъти е бил министър-председател на републиката и три пъти избиран за кмет на Париж.