Начало Новини Предавания На живо

Отложено е делото на Цветан Василев за екстрадацията му

Василев избяга преди 6г. в Сърбия

Отложено е делото на Цветан Василев за екстрадацията му

Василев избяга преди 6г. в Сърбия

3 мПравосъдие 538 Диана Йоцова


Висшият съд в Белград отложи делото на банкерa Цветан Василев. Той трябваше да бъде изслушан във връзка с искането на българските власти да бъде върнат в страната ни.

Получената допълнителна информация за екстрадирането му трябваше да бъде разгледана от българските съдебни власти.

Защитата на Василев е съобщила, че няма възможност да присъства на делото заради ангажираност по други дела. Следващото заседание по това дело ще бъде на 18 юни, което е насрочено от Висшия съд в Белград, обясни говорителката Татяна Тешич.

Българското посолство в Белград отказа коментар по повод решението на Висшия съд в сръбската столица.

През 2014г. министерството на правосъдието изпрати искане за предаването на Цветан Василев до сръбското правосъдно ведомство. Все още няма отговор на българската молба.

В края на 2014 г. Висшият съд се произнесе за предаването на Василев и сметна, че Сърбия не трябва да го защитава, но Апелативният съд анулира това решение след жалбата на Василев. След това съдът отново призова за връщането в България на бившия банкер, но Апелативният съд и през април 2017 г. отново анулира това решение.

През декември 2019 г. Висшият съд отново поиска разглеждане на искането на прокуратурата в България за екстрадирането на собственика на фалиралата КТБ.