София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Пекин призова за мирна конференция за войната между Израел и "Хамас"

"Близкият изток е земя с големи перспективи за развитие''

7 дниОбщество 14 Кристияна Стефанова

Китайският премиер Си Цзинпин призова днес за провеждане на мирна конференция във връзка с войната между Израел и ислямистката групировка "Хамас", обръщайки се към арабски лидери на форум в Пекин, имащ за цел да засили връзките с региона, предаде АФП.

Си е домакин тази седмица на египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, на президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахаян и на няколко други арабски лидери.

"Близкият изток е земя с големи перспективи за развитие, но войната все още бушува там. Войната не може да продължава вечно. Справедливостта на може да отсъства вечно", каза Си.

И отбеляза, че е необходимо "решение с две държави" на израелско-палестинския конфликт. Той отбеляза, че Китай твърдо поддържа създаването на независима палестинска държава и "приемането на Палестина като пълноправен член на ООН".

Китай се позиционира като по-неутрален играч в израелско-палестинския конфликт в сравнение със САЩ, като подкрепя двудържавното решение, но и поддържа добри връзки с Израел.