София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Петр Павел: Трябва да спрем войната и след това да започнем да обсъждаме бъдещите споразумения

Президентът на Чехия се изказа в полза на спирането на военните действия в Украйна

1 мВойна 401 Катерина Найденова

Президентът на Чехия Петр Павел се изказа в полза на спирането на военните действия в Украйна и започването на преговори.

"Трябва да спрем войната и след това да започнем да обсъждаме бъдещите споразумения. Възможно е да има някакъв компромис, но не и без съгласието на Украйна, Русия и страните, които ще бъдат гарант на това споразумение", каза той на въпрос дали Киев трябва сега да започне преговори с Москва.

Той също така подчерта, че НАТО не може да разположи свои войски в Украйна. Това би означавало конфликт между Русия и Северноатлантическия алианс - нещо, което според Павел никой в Европа не желае. 

"Необходимо е да се сложи край на войната и да се започне дискусия за бъдещия следвоенен ред. Трябва да се стигне до решение на конфликта, да се възстанови мирът в региона и тогава ще можем да говорим за евентуалното членство на Украйна в НАТО", заяви чешкият президент.

В допълнение Павел нарече наивни твърденията, че Украйна в обозримо бъдеще ще може да върне окупираните от Русия територии.