София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Пламен Бобоков: Незаконните стрели и копия са подхвърлени в дома ми, делото е фарс

"Всичко е скалъпено с една единствена цел - да бъдем наврени в ъгъла"
1 мЕвроком 1531

Подсъдимият бизнесмен Пламен Бобоков определи като фарс започналото срещу него дело за незаконно притежаване на археологически находки по време на първото заседание в Русенския Окръжен съд.

Той е обвинен, че е държал в къщата си в Русе 50 железни върхове на стрели и копия на стойност 652 лева. Те представляват движими културни ценности, национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред.

Защитата обаче смята, че в обвинителния акт има неясноти в обстоятелствената част. Затова настоява да бъде върнат на Окръжната прокуратура, да бъде отменена мярката подписка на Бобоков и искането за запор на имуществото му, посочи БНТ.

Бизнесменът коментира, че вижда въпросните стрели за първи път по време на претърсването в дома му и не изключва варианта те да са подхвърлени там.

Адвокатът на Бобоков Ина Лулчева обясни, че заради обвинението са запорирани всички имоти на Бобоков - хиляди декари земя и сгради.

Лулчева коментира, че това е "злонамереност и неспазване на европейските изисквания за наличие на баланс между засягане на правото на собственост и интереса на правосъдието".

"За подобно обвинение не ми е известно да има такъв запор. Няма случай на някой да е запорирано имуществото по този текст от закона. Това е прецедент", каза Лулчева.

"Всичко е скалъпено с една единствена цел - да бъдем наврени в ъгъла и да мълчим. Ние не сме такива хора, ние отстояваме истината. В живота си никога не сме вършили престъпления и това е нещо, което ще го докажем в съда", каза Бобоков.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!