София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Полша е разрушила над 400 съветски паметника за 2 години

"Русия няма да се отнесе към Полша на принципа „око за око“

11:55 ч. 20.08.2019 г.Общество 35

В рамките на няколко години в Полша са съборени поне 427 съветски паметника извън местата за погребение.
От 561 са останали 134 паметника, каза руският посланик в страната Сергей Андреев.
През 2017 г. Варшава прие промени в закона за декомунизацията, които предвиждат ликвидиране от публичното пространство до 31 март 2018 г. на мемориали, които „насърчават комунизма“, както и тези, разположени извън военните гробища.
„Полските власти предизвикателно игнорират протестите на руската страна и не крият очакването, че след събарянето на паметниците приключва въпросът и темата постепенно ще се изчерпи“, обясни посланикът.
Андреев обясни, че паметниците на съветските войници-освободители също са класифицирани като „пропагандиращи комунизма“.
"Според настоящата полска историческа политика те не са освободили страната, а са я окупирали. Тези паметници символизират" съветско господство в Полша в следвоенния период ", заяви дипломатът.
Според посланика Москва няма да участва в инициативи за пренасяне на паметници от Полша в Русия, тъй като те "трябва да стоят там, където са се случили събитията и героите са извършили своите дела". Той също така отбеляза, че руската страна няма да отговори на Варшава на нейните недружелюбни действия въз основа на принципа „око за око“.