София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПОРЕДЕН ПРОТЕСТ НА ГЛУХИТЕ

Искат оставката на председателя на Съюза на глухите в България

9 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

 

Пореден протест на глухонеми пред Съюза на глухите в България с настояване за реформа в устава и промяна на ръководството.

 

На първо място глухите искат оставката на председателя на Съюза на глухите Васил Панев, който ръководи организацията еднолично и авторитарно от десетки години. Настояват и за промяна в устава, която да дава възможност за смяна на председателя, тъй като от години глухите всъщност не го избират.

 

Митко Якимов, председател на фондация Глухи без граници

 

Панев е председател от 50 години. Много пъти сме го молили за помощ, молили сме го да направи нещо за нас, но той не прави нищо. Не ни помага да си търсим работа, не ни помага да се реализираме, не ни осигурява преводачи, когато имаме нужда от тях.

 

Валентина Христова

 

Стига толкова. 50 години ни управлява един и същ човек, но той не прави и не е направил нищо за нас. Живеем в мизерия. Дават нашите сгради под наем без нашето съгласие. Искаме ново ръководство. Искаме да имаме и ние бъдеще.

 

Митко Якимов, председател на фондация Глухи без граници

 

Същевременно от Европейската федерация на глухонемите искат да ни помогнат, но той не го позволява. Няма и как да го сменим, защото ако потърсите да видите устава на Съюза на глухите и от там да видите правилата, по които можем да го свалим от председателския пост, няма да намерите нито устава, нито какъвто и да е правилник.

 

Валентина Христова

 

В този момент в сградата има конгрес за избор на председател. Вътре са всички делегати, които уж са избрани от нас, но са подставени лица – негови хора. Ние всъщност не гласуваме. Когато има избор на делегати не се обявява на време, за да може вотът да бъде манипулиран. Така този човек задържа властта вече 50 години. Нас не ни допускат на конгреса, за да не можем да видим какво става вътре. Няма и кой да ни помогне. Министерството няма власт, защото това е все пак неправителствена организация.

 

Митко Якимов, председател на фондация Глухи без граници

 

Ние постоянно правим протести. Ето това е поредният протест – вижте колко хора са тук, но няма никакъв резултат от нашите протести, защото няма кой да ни обърне внимание.

 


Глухите нямат достъп и възможност да се докоснат и до новите технологии, които правят живота им по-лесен, както и тяхната интеграция в обществото по-добра. Заради пренебрегването на техните нужди те трудно получават и достъп до качествено образование, а от там и професионална квалификация, алармират още протестиращите. А те искат само едно – свикване на извънредно общо събрание, за да може да се избере нов демократичен устав на Съюза на глухите в България, след което да се организират прозрачни местни избори за ново ръководство и структурата да се модернизира. Това обаче не може да стане, защото, според тях Васил Панев не би го допуснал. Затова протестиращите ще внесат и сигнал до комисията по корупция. Ще има ли резултат от поредния протест – предстои да видим. Подробен разговор по темата ще видите в предаването „Делници'' с водещ Николай Колев в понеделник.