София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Превърнаха кораба с отвлечени българи в туристическа атракция (ВИДЕО)

Капитанът и заместник-капитанът са български граждани

2 месецаОбщество 18

Корабът „Galaxy Leader“, държан от четирима хуси, беше превърнат в туристическа атракция, привличайки десетки посетители, които се редят на опашка на плажа в Ал Джазира, за да посетят плавателния съд. Кадри показват хора, които се редят на опашки на плажа, наемат таксиметрови лодки до конфискувания кораб и позират за снимки на палубата. 
Мохамед Ал-Хатбани, един от посетителите, обясни защо толкова много местни искат да се качат на кораба, като каза, че хората са изразили своята солидарност с хората в Газа, осъждащи израелските „престъпления“. 
Друга причина беше да се видят „победите, постигнати от йеменската армия“, добави той. Съобщава се, че корабът, заловен на 20 ноември, е пътувал между Турция и Индия и последно е потвърдено на 350 морски мили северозападно от Ходейда. На борда са били 25 души екипаж. Собственикът на кораба - регистрираната на остров Ман Galaxy Maritime Ltd - заяви, че плавателният съд, плаващ под флага на Бахамските острови, е бил „незаконно качен“ с хеликоптер и е бил навигиран до района на пристанище Ал Худейда. 
„Компанията, като корабен концерн, няма да коментира повече политическата или геополитическата ситуация“, добавят от фирмата. Според съобщения в медиите компанията е частично собственост на израелския магнат Абрахам Унгар. Той не е коментирал. Хусите твърдяха, че това е израелски кораб и казаха, че всички такива кораби ще бъдат атакувани, докато израелската военна кампания в Газа не приключи. Говорителят на въоръжените сили Яхя Сари заяви миналия месец, че всички израелски кораби - или тези, плаващи под израелски флаг - са изложени на риск, като призова "всички страни да избягват корабоплаването на плавателни съдове, притежавани от израелски компании или управлявани от тях". 
Израел твърди, че корабът не е техен, заявявайки, че е британска собственост и се управлява от Япония. Токио осъди отвличането, докато премиерът Бенямин Нетаняху твърди, че това е "акт на ирански тероризъм". Техеран определи обвиненията като "невалидни" и твърди, че инцидентът е причинен от "сложните предизвикателства, пред които е изправен Израел в момента". Вашингтон определи отвличането като нарушение на международното право и призова за "незабавното освобождаване" на кораба и екипажа. Хусите контролират голяма част от северен Йемен, включително столицата Сана. Признатият от ООН президентски лидерски съвет има седалище в Аден на юг.

Снимка: БГНЕС