София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Чорбанов: Българската ваксина се изработва изцяло с пари от Институт "Пастьор" (ВИДЕО)

По думите на имунолога, са имали идея да направят три прототипа първоначално
7 мЕвроком 1395

Имахме идея да направим три прототипа. Този, който изработваме с Институт "Пастьор" и с пари отново да кажа на 100% от Институт "Пастьор", както и едно дарение от 20 000 лв., които бяха конкретно дадени за тази ваксина. Тази ваксина е в етап, който изчаква разрешение на оторизираните власти, с което да започнат предклиничните изпитвания, които са върху лабораторни животни. Това е нещото, което най-много липсва при сегашната ваксина на "Пфайзър, защото те нямаха време да направят всички разгърнати проучвания. Това коментира директорът на Департамента по Имунология към Института по Микробиология в БАН проф. д-р Андрей Чорбанов на консултативен съвет свикан от президента Румен Радев.

"Клиничните изпитания върху хората се започват с безвредности, с преки поражения, които се очакват и вече да се гледа ефективност на самата ваксина, но това е много по-краен етап. Научната публикация е факторът, който да покаже, че сме си свършили работата, оттук нататък е работа на фирми-производители и на държавата да видим дали едно нещо може да се произведе и въведе. Зад всички ваксини, които се правят стоят много мощни производители", каза още той.

"Имахме и още един прототип, кандидатствахме за един голям проект към Фонд "Научни изследвания", там има чисто функционален проблем, цялата програма беше спряна, защото един участник в програмата я обжалва. Става така, че от септември досега всичко е в ръцете на Административния съд, 21 проекта стоят и чакат, а парите изчезнаха, защото трябваше да се върнат. По този повод все още нямаме инвестиция от държавата", допълни проф. Чорбанов.

"Необходима е навременна информация както за рисковете, свързани с пандемията, така и за начина за тяхното преодоляване, за да могат българите да упражнят свободно своето конституционно право на вот и в същото време да бъдат убедени, че са взети всички мерки за гарантиране на тяхното здраве", заяви държавният глава Румен Радев.