София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Проф. Ива Христова: България може да стане инкубатор и развъдник на нови варианти на COVID

Важно е да знаем, че ваксините ще действат при Омикрон, но с намалена ефективност
29 сЗдраве 360

"Важно е да знаем, че ваксините ще действат при Омикрон, да с намален процент на ефективност, не можем да предвидим точно с колко, но при всички случаи те ще действат". Това заяви пред БНТ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Твърде вероятно е да има нова вълна, ако допуснем разпространението на Омикрон. Делта вариантът не си е отишъл. При преболедували или ваксинирани пред повече от 8 месеца защитата не е достатъчна, те трябва да помислят за бустерна доза”, посочи тя. 

“България може да стане инкубатор и развъдник на нови варианти. Това е нещо, с което трябва превантивно да се преборим. Ако не се вземе под внимание, туризмът ще пострада. Няма да пускат нашите хора да излизат, а техните няма да влизат”, допълни проф. Христова.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!