София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Проф. Момеков за ваксините: Страхът на хората зависи от тяхното IQ

По думите му
2 мЗдраве 1940 Ивана Иванова

През ноември се очаква решение на Европейската агенция по лекарствата относно подадените документи за препарат срещи коронавирус. Лекарството показвало много добри резултати в третата фаза на проучването. То е за хора, които вече са се разболели и предпазва от тежко протичане на болестта, което би довело до хоспитализация или летален изход. Това заяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков в ефира на Нова.

"Нека се ваксинираме, за да не се стига до лекарства", призова проф. Момеков.

Той заяви, че хората не бива да се притесняват от най-често срещаните реакции след поставяне на ваксина като зачервяване, подуване на лимфни възли и вдигане на температура за един ден. "Някои не се притесняват да подаряват силикон на ученички. Не виждам от къде идва тази фобия от ваксините", каза проф. Момеков.

Относно притесненията на хората с автоимунни заболявания той посочи, че решението дали да се ваксинират не трябва да се взима по съвет от личния лекар, а след препоръка от съответния специалист по автоимунното заболяване. Но той уточни, че става дума само за заболявания, налагащи тежка супресивна терапия. За останалите хората не трябва да имат притеснения и да се ваксинират.

"По света са поставени 6 милиарда ваксини. Сред тях и на хора с автоимунни заболявания. В САЩ се ваксинират и хората с онкологични заболявания", добави проф. Момеков.

Относно новите здравни мерки у нас той каза, че признаването на първата доза е един прагматичен метод, който ще стимулира ваксинирането у нас. Но посочи, че защитата след първа игла е много малка. "Сега обаче хората ще започнат малко по малко да спазват някакви правила", добави проф. Момеков.

„Страхът на хората зависи от тяхното IQ. За хората с определено такова се говори за чипове. Когато си една идея по-интелигентен започват да ти говорят, че няма да можеш да се възпроизведеш. В Израел масово ваксинират бременни и е доказано, че компонентите на тези ваксини нямат никакво отношение към фертилитета”, каза проф. Момеков.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!