София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Първият Исторически парк в България отваря врати след седмица

Смята се, че той е и най-големият в света

Първият Исторически парк в България отваря врати след седмица

Смята се, че той е и най-големият в света

11 месецаКултура 12 Боряна Райчева


На 22-ри юни ще се състои откриването на най-големия културно-исторически развлекателен парк. Той е разположен на 33 км от град Варна върху площ от 700 декара. Историческият парк ще предостави възможност на своите посетители за интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. В програмата по откриването ще бъдат включени фолклорни танци и развлекателна програма, ще бъдат демонстрирани занаяти, ритуали и бойни умения.

Историческият парк ще покаже епохите халколит, неолит, траки, славяни и прабългари. Всеки българин ще може да се докосне до бита и обичаите на своите предци. Входът представлява средновековна крепост, след него ще има възможност да се надникне в къщи от епохите на халколит и неолит. Пътешествието ще продължи през тракийски период и посещение на тракийски дворец. В близост до него са разположени и тракийски гробници. Изложени са и древни славянски и прабългарски селища. Аниматори в облекло от съответната епоха ще допълнят историческия разказ.

Церемонията по откриването ще започне в 11 часа. След прерязването на лентата специално за събитието ще свири музикалният състав „101 каба гайди“ и присъстващите ще се насладят на изпълнението на певицата Елица Тодорова. Ще има сцена с ревю на традиционни носии на над 100 години. Група Булгара и Симфоничният оркестър към Варненската опера пък ще забавляват гостите вечерта. Организирани са и авторски спектакли на Ансамбъл „Чинари“. След 22 часа ще има празнични фойерверки. Входът на откриването е безплатен. След това билетът за ще струва 30 лева за всеки посетител, като са предвидени отстъпки за лоялни клиенти.

Паркът е в процес на строеж от осем години и се очаква да бъде завършен напълно през 22-ра година