София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Путин ратифицира протокол за изплащане на пенсии на българи

Руската пенсия се изплаща въз основа на размера на стажа

Путин ратифицира протокол за изплащане на пенсии на българи

Руската пенсия се изплаща въз основа на размера на стажа

7 месецаПолитика 20 Боряна Райчева


Руският президент Владимир Путин подписа закон за ратифициране на протокола с изменения в споразумението между Руската федерация и България за социално осигуряване, според който руските пенсии ще се изплащат на жителите на тази страна само за периода на тяхната работа в Русия или в РСФСР. Документът е публикуван в понеделник на официалния интернет портал за правна информация.

Споразумението за социално осигуряване между двете страни беше сключено през февруари 2009 г. В същото време протоколът, подписан в София на 4 март 2019 г., е предназначен да отчита промените, настъпили оттогава в пенсионното законодателство на двете държави.

Правилата, свързани с определянето на правото на пенсия и изчисляването на размера на пенсията, са изложени в нова версия. Документът предвижда, че руската пенсия се изплаща въз основа на сумата от осигурителния период, "като стойността на индивидуалния пенсионен коефициент се определя за периодите на стаж, придобити на територията на Руската федерация, както и на територията на бившата РСФСР". Понастоящем този механизъм не е предоставен.

В същото време при определяне на правото на руска пенсия ще се вземат предвид само периодите на работа на територията на Руската федерация и РСФСР, периодите на работа в бившите съветски републики или в страни от далечния Изток няма да се вземат предвид. Към днешна дата това изискване не е посочено в руско-българското споразумение. Протоколът установява разпоредба, според която пенсията се изплаща от държавата, в която гражданинът пребивава, при условие че плащането не се получава съгласно законите на втората държава.

Както по-рано обясни заместник-министърът на труда и социалната защита на Руската федерация Андрей Пудов, след одобрението на закона над 1,3 хил. души ще получат правото на пенсия, каквото не са имали преди. Според него разходите за тези цели за 2019 г. възлизат на 38,2 милиона рубли, а до 2024 г. те ще се увеличат до 39,5 милиона рубли.