София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

"Републиканци за България": Шефът на агенцията за българите в чужбина да се извини

Според партията проф. Илия Гюдженов се е изказал "скандално и некомпетентно"
13 мЕвроком 522

На 21 януари 2021 г. интернет изданието „Еврочикаго“ публикува скандално и некомпетентно изказване на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) проф. Илия Гюдженов. Според изданието, по време на изслушване пред Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание председателят на ДАБЧ прави необосновано и изключително некомпетентно изказване, а именно: „Почти няма страна в света, в която да няма българи. Друг е въпросът дали тези българи там са добре организирани, дали работят по съхраняване на българщината, дали работят по съхраняване на езика, културата и бита на нас, българите…“. 

Политическа партия „Републиканци за България“ изразява остро недоволство от подобно некомпетентно изказване, което показва и нивото на експертиза на настоящото правителство към българите в чужбина. 

Използваме възможността да припомним на председателя на ДАБЧ, че нашите сънародници зад граница са пазители на българщината, създаващи и развиващи културни центрове, фолклорни състави, съботно-неделни училища, в които се учат хиляди български деца на български език, българска история, български традиции и българска култура. Нашите сънародници зад граница милеят за България и са неотменима част от българската нация. Сред новите български общности по света има творчески сдружения на български писатели и художници, издаващи книги и представящи изложби. Има театрални състави, които представят български пиеси пред чуждестранна публика. Да се зачеркват всички тези достижения с лека ръка, поради незнание и некомпетентност, е повод за дълбоко съжаление. 

Ние, от ПП „Републиканци за България“ настояваме проф. Илия Гюдженов да поднесе публично извинение на сънародниците ни в чужбина за думите си. Подобно изказване е доказателство, че по същество политики към българите в чужбина в момента не се провеждат, а ДАБЧ е дадена на концесия на един от коалиционните партньори в управляващата коалиция. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!