София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Президентът не бил срещу "Хемус", а против закона

"Отговорността за провалите е на другите институции"

Президентът не бил срещу "Хемус", а против закона

"Отговорността за провалите е на другите институции"

11 месецаПолитика 2 Боряна Райчева


Със сезирането на Конституционния съд за някои от измененията в Закона за държавната собственост президентът Румен Радев не „атакува“ инфраструктурни проекти, а законодателство, което се отклонява от Конституцията. Това гласи съобщението на прессекретариата на държавния глава.

Оттам допълниха, че това конституционно установено правомощие на президента не може да бъде оправдание за бездействието на други институции и да легитимира опити за дискредитиране на държавния глава с неверни и гръмки заглавия: „Такива заглавия разкриват в най-добрия случай неинформираност, а в най-лошия – преднамерено злепоставяне“.

Отговорност за неудачите в развитието на транспортната инфраструктура в България носи не президентската, а други институции, твърдят от „Дондуков, 2“.

Обратнтото означавало „пълна подмяна на Конституцията и законите и бягство от отговорност“. „Последователните манипулативни внушения от определена медия, че президентът „атакува магистрала „Хемус“ с вето, което няма никакво отношение към този проект, както и че е сложил „втора тапа на околовръстното“, са в разрез с истината“, гласи пресрелийзът.

Подобни публикации можели да бъдат „каноничносъпричастни с думите на управляващите“: “Но целенасочено дезинформират гражданите“.

„Редакционният коментар от 17 юни т.г. в същата медия, озаглавен „По-малко жертви на пътя или по-тлъсто обезщетение“, е неадекватна, дори цинична спекулация с болката на хората по този сериозен въпрос. Това не е проблем, породен от конституционните правомощия на президента, а проблем, съществуващ и нерешен от много години“, гласи посланието.

„Ако редакцията наистина има желание да бъде в услуга на обществото, би могла да отправи въпроси към управляващите за съдържанието на предлаганото и приеманото от тях законодателство, което неведнъж е било в ущърб на интересите на гражданите“.
Според „Дондуков“, 2, медията би могла „да се осмели да отиде и по-далеч и да запита за изразходените до момента публични средства за инфраструктура и дали тя съответства на качеството“.

„Във връзка с отправените към пресцентъра на президентската институция покани за коментар от различни медии след публикациите в национален ежедневник, оставяме на вас да прецените какво всъщност се цели с измененията в Закона за държавната собственост - към досега съществуващата в закона категория „национални обекти“ да се прибавят и „обекти с национално значение“, определени като такива без наличието на обективни критерии“.

„Какви ли минали, настоящи и бъдещи провали в развитието на инфраструктурата, причинени от бездействие и некомпетентност на отговорните институции, ще бъдат оправдавани с действията на президента в защита на обществения интерес, Конституцията и законността“, обобщава се в прессъобщението на Президентството.