София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Русия: Крим е наш!

"Украинските власти няма кого да обвиняват освен себе си"

Русия: Крим е наш!

"Украинските власти няма кого да обвиняват освен себе си"

2 сОбщество 2743 Мирослав Митков


Самата Украйна през 2014 г. проправи пътя за обединението на Крим с Русия. Това обяви постоянният представител на Руската федерация при ООН Василий Небензя, изказвайки се на заседание на Съвета за сигурност на ООН по така наречената формула на Arria (неформална дискусия с участието на гражданското общество).

Постоянните представители на Германия, Франция и Чешката република, както и представителят на Европейския съюз, които взеха участие в срещата, заявиха, че не признават обединението на Крим с Руската федерация и считат това за нарушение на международното право. 

Украинските власти няма кого да обвиняват освен себе си, смята Небензия. 

"Те проправиха пътя за този референдум през 2014 г.", заяви постоянният представител на Руската федерация към ООН.

"Самият аз не съм фен на [бившия президент на Украйна] Виктор Янукович, но искам да ви напомня, че поръчителите на постигнатото споразумение между него и опозицията бяха Германия, Франция и Полша. Тези гаранции бяха нарушени на следващия ден от опозицията, която просто иззе властта в Киев и принуди Янукович да избяга, защото се страхуваше оправдано за живота си ", добави постоянният представител на Руската федерация.

"Това беше началната точка на събитията в Крим - продължи той. - Ако това не се беше случило в Киев през 2014 г., ситуацията щеше да е друга и Крим днес щеше да е там, където беше преди 2014 г." "Но основната цел на днешната среща не беше да ви докажете нещо, а да чуете за реалната ситуация в Крим от тези, които живеят там", завърши руският дипломат.

Той заяви, че е повече от ясно, че Крим е руски.