София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

САЩ и Папуа Нова Гвинея подписаха споразумение в областта на отбраната и мореплаването

Мнозина в Тихия океан обаче са загрижени за нарастващата милитаризация на региона

13 сПолитика 329 Антония Лазарова

Папуа Нова Гвинея подписа споразумение за сътрудничество в областта на отбраната и мореплаването със САЩ по време на Форума на американските тихоокеански острови в Порт Морсби.

Споразумението бе подписано от министъра на отбраната Уин Бакри Даки и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който долетя в страната рано в понеделник, на мястото на президента на САЩ Джо Байдън.

Преди да подпише споразуменията, министър-председателят Джеймс Марапе се защити от твърдения, че то може да посегне на суверенитета на страната след изтекъл проектодокумент, който предполага, че дава правен имунитет на персонала и изпълнителите на САЩ; позволява на самолети, превозни средства и плавателни съдове, експлоатирани от или от името на САЩ, да се движат свободно в рамките на нейната територия и териториални води; и освобождава американския персонал от всички миграционни изисквания.

„САЩ и PNG имат дълга история, със споделен опит и това ще бъде продължение на същия път“, каза той. „Папуа Нова Гвинея подписа общо споразумение за SOFA [статут на силите] с други страни през 1989 г., а днес с подписването на ]отбранителните и морските споразумения] само ще издигне SOFA.“

„И това сътрудничество ще помогне за изграждането на отбранителния капацитет и способности на страната и ще се справи с проблеми като незаконен риболов, сеч и контрабанда на наркотици във водите на PNG.“

Блинкен каза, че споразумението ще предостави 45 милиона долара за подобряване на сътрудничеството в областта на сигурността и ще помогне на PNG да смекчи ефектите от изменението на климата, да се справи с транснационалната престъпност и да подобри общественото здраве.

„Горди сме да си партнираме с Папуа Нова Гвинея, стимулирайки икономическите възможности и сме ангажирани с всички аспекти на отбраната и морското сътрудничество“, каза той.

Нарендра Моди и Джеймс Марапе се ръкуват в Порт Морсби в понеделник.
Нарендра Моди и Джеймс Марапе в Порт Морсби в понеделник. Снимка: AP
Блинкен каза на тихоокеанските лидери, че САЩ са тук, за да слушат и да намерят начини как могат да се подобрят и да се справят по-добре в подпомагането на Тихия океан.

Местоположението на PNG северно от Австралия го прави стратегически значим. Това е мястото на ожесточени битки по време на Втората световна война и с население от близо 10 милиона души е най-населената тихоокеанска островна държава.

Мнозина в Тихия океан обаче са загрижени за нарастващата милитаризация на региона и че Папуа Нова Гвинея може да се окаже заклещена между все по-враждебните САЩ и Китай. Групи на гражданското общество и студентски съюзи изразиха загриженост относно споразумението за сътрудничество в областта на отбраната, като разговорите за протести се разпространиха онлайн през уикенда.

Студенти в няколко университета проведоха протести срещу подписването на споразумението на фона на опасения, че то ще разстрои Китай.

В отговор на новината за посещението на Блинкен в PNG Китай предупреди срещу въвеждането на „геополитически игри“ в региона.

PNG също приветства министър-председателя на Индия Нарендра Моди в понеделник. Марапе приветства Индия като „лидер на глобалния юг“ и обеща да се обедини зад нея, докато Моди проведе там среща на върха с лидерите на тихоокеанските острови.

Моди каза на 14-те лидери на Форума за сътрудничество между Индия и тихоокеанските острови, че Индия ще бъде надежден партньор на малките островни държави на фона на трудности, причинени от прекъсвания на веригата за доставки и климатичната криза. Индия се ангажира със свободен и отворен индо-тихоокеански регион, каза той. По-рано Моди написа в социалните медии, че е обсъдил „начини за разширяване на сътрудничеството в търговията, технологиите, здравеопазването и справянето с изменението на климата“ на двустранна среща с Марапе в понеделник.

Блинкен пристигна в Порт Морсби около 1 сутринта в понеделник, пътувайки вместо Байдън, след като президентът на САЩ беше принуден да отмени плановете си да направи кратка, но историческа спирка там, за да подпише пакта. Байдън щеше да стане първият действащ президент на САЩ, посетил тихоокеански остров, но той отмени, за да се съсредоточи върху преговорите за ограничаване на дълга във Вашингтон, което предизвика опасения относно това колко надежден партньор са САЩ в Тихия океан.

Блинкен каза, че САЩ и Тихоокеанският регион споделят дълга история, „и докато черпим вдъхновение от миналото, днес не става дума за миналото, а за бъдещето и как можем да работим заедно.

„Също така имаме споделени приоритети като справяне с климатичната криза, напредване на приобщаващ икономически растеж за хората от тихоокеанските острови и подчертаване на ангажимента на САЩ за реализиране на проспериращ, устойчив и сигурен регион на тихоокеанските острови.“

„Благодарен съм, че съм тук и искам да чуя от всички вас как можем да се справим по-добре и да подобрим отношенията на САЩ в Тихия океан“, каза той.

Блинкън също предаде поканата на Байдън на лидерите на тихоокеанските острови да посетят Вашингтон, окръг Колумбия, по-късно тази година за втората среща на върха на САЩ с Форума на тихоокеанските острови.

Марапе благодари на Блинкен и го приветства с добре дошли, като каза, че „макар и кратко, вашето посещение демонстрира ангажимента на вашата страна за по-нататъшно подобряване и добавяне на стойност към нашите съществуващи двустранни връзки с оглед преминаването им към следващото ниво“.

„Ние ви приветстваме в Тихия океан, в PNG и ви благодарим, че дойдохте в Порт Морсби.“