София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

СДС: Подкрепяме ветото за Република Северна Македония

Позиция на Съюза на Демократичните сили
19 сПолитика 190 Боян Марков

Съюзът на Демократичните Сили изрази своята позиция по повод намарението на българското правителство да наложи вето на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. СДС подкрепя идеята на българското правителство. Ето какво написаха от партията на своя сайт:

"ПОЗИЦИЯ НА СДС

СДС напълно подкрепя позицията на българското правителство, да наложи вето на преговорите с Република Северна Македония.

Ние, от СДС, винаги сме били за евроатлантическата интеграция на Северна Македония, през годините сме били най-ревностните застъпници на тази идея и продължаваме  да смятаме, че това трябва да се случи.  Но членството е двустранен процес и държавите – кандидатки не трябва да внасят в Европейския съюз нерешени двустранни проблеми.

Разширяването на общността трябва да бъде основано на ценности и правила, осъзнати и приети от държавите, които искат да се присъединят.

Както заявихме и в позицията си от 6-ти ноември, с която призовахме българското правителство да наложи вето, поведението на управляващите и опозицията в Република Северна Македония показва, че все още не са готови за ЕС."