СЕМ с хронология на скандала в БНР пред НС

Според членовете на медийния регулатор нямало причина за спиране на сигнала на радиото

2 месецаОбщество 3

Нямало реална причина за спирането на сигнала на Българското национално радио на 13 септември, заявиха в отчета си пред временната парламентарна комисия, разследваща случилото се, членовете на Съвета за електронни медии.
 
В изложението си пред комисията Розита Еленова представи подробна хронология на всичко случило се. По думите на Елонова в писмото на отстранения директор на радиото Светослав Костов до СЕМ не ставало ясно какви обстоятелства точно са наложили спирането. 
 
Представителката на медийния регулатор обясни, че пред тях Костов е коментирал и казуса с цензурата по отношение на Силвия Велкова, като е заявил, че не искал да и отнема възможността да води предаване в БНР, нито е искал да я цензурира.
 
Пред комисията се изказаха и от  Комитета за регулиране на съобщенията, чиито представители също бяха категорични, че не виждат обективна причина, която може да е довела до спиране на излъчването.
 
Припомняме, че на 12 септември 2019 г. беше пенсиониран директорът на програма "Хоризонт" Ивайло Савов, като часове след това се разбира, че е отнет ресора на един от водещите съдебни репортери - Силвия Великова.
 
На другия ден - 13 септември, в рамките на пет часа безпрецедентно беше спряна програмата на радиото. Първоначалното обяснение на ръководството беше, че става дума за сериозен технически проблем.
 
Заради случилото се, на 2 октомври от  СЕМ наложиха две глоби за общо 27 000 лева на БНР. На 17 октомври пък медийният регулатор единодушно освободи Светослав Костов от поста му.
 
Предстои новият Генерален директор на БНР да бъде избран на 22 януари, като дотогава медията се управлява от Антон Митов.
 
Веднага след свалянето си, Костов обяви, че ще обжалва решението пред съда. 
 

ОЩЕ ОТ Общество

Русия: Ситуацията с дипломатите ни в България е представление

"Руският дипломатически департамент не е получил официална информация"

31 мОбщество

Грипна епидемия и в София-град

Учебният процес в 273 училища ще бъде преустановен до 4-и февруари

1 чОбщество

Адвокати във Франция танцуваха Хака срещу пенсионните реформи

Напрежението на стихва, а протестите еволюират

1 чОбщество

Председателите на Евросъвета и ЕК подписаха споразумението за Брекзит

"Отваряме пътя към ратификацията на споразумението от Европейския парламент"

1 чОбщество

Нови жертви на коронавирус

Над 800 заразени в Китай

2 чОбщество

Хотелиери и ресторантьори се вдигат на национален протест

На 29-и януари те ще са пред Народното събрание

2 чОбщество