София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Северна Корея твърди, че е тествала подводен дрон с ядрени възможности

Вижте подробности!

25 мОбщество 211 Рая Златинова

Северна Корея обяви, че тества безпилотна подводница, способна да произведе "радиоактивно цунами". Севернокорейската държавна информационна агенция KCNA съобщи, че "тайното оръжие" е било пуснато във водите на провинция Южен Хамгионг, предадоха световни медии. Той е пътувал повече от 59 часа на дълбочина от 80 до 150 метра и е бил взривен край източното крайбрежие.

Анализаторите призовават да се обърне внимание на твърдението на Северна Корея за възможностите на новото оръжие. Други поставиха под съмнение твърденията, отбелязвайки, че Северна Корея и преди е преувеличавала възможностите си.

Анкит Панда, експерт по ядрена политика във Фондацията Карнеги за международен мир, сподели в социалните медии в петък: „Склонен съм да приема Северна Корея сериозно, но не мога да изключа възможността това да е опит за измама.“

Напрежението остава високо на Корейския полуостров, тъй като Съединените щати и Южна Корея провеждат най-големите си военни учения от пет години насам в южната част на полуострова.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол каза в петък, че ще "накара Северна Корея да плати за своите безразсъдни провокации".

В доклада на KCNA се казва, че оръжието се разработва от 2012 г. и е преминало повече от 50 теста през последните две години.

Наречено "Haeil", което означава цунами на корейски, KCNA уточнява, че оръжието на Севера е предназначено да атакува вражески кораби и пристанища чрез генериране на "супер мащабна" радиоактивна вълна.

Този ядрен подводен атакуващ дрон може да бъде разположен на всяко крайбрежие, пристанище или може да бъде теглен от надводен кораб за работа“, се допълва още в изявлението.

Тестът от тази седмица „потвърди неговата надеждност, безопасност и  способността му за смъртоносен удар“, се пише още в доклада на KCNA.

Твърдението на Северна Корея за тестване на дрон идва по същото време, когато Пхенян обяви, че е тествал крилати ракети, способни да носят ядрено оръжие тази седмица.

В доклада на KCNA още се твърди, че разработването на ядрени оръжия на Пхенян е необходимо, за да се противодейства на „безразсъдните военни провокации, ескалирани от властите на САЩ и Южна Корея“.

.