София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Швеция се предаде срещу COVID: С безпрецедентни ограничения в съвременната си история

Това ли е краят на шведската стратегия срещу коронавируса?
16 мЕвроком 4448

Това ли е краят на шведската стратегия срещу коронавируса? Въпросът се обсъжда, откакто социалдемократическият премиер Стефан Льофвен обяви в понеделник, 16 ноември, забраната за публични събирания на повече от осем души. Тя влиза в сила от 24 ноември и ще трае поне за четири седмици. Ръководителят на правителството призова шведите да живеят по "новия стандарт" за следващите месеци, това пише френското издание Le Monde.

„Не ходете във фитнеса или библиотеката, не правете вечери или домашни партита“, умолява той. Отменете всичко (...) . И не се опитвайте да заобикаляте [препоръките]. " Със сериозен тон, подчертавайки спешността на ситуацията, която " ще се влоши ", Стефан Льофвен поясни, че мерките са " безпрецедентни в съвременната история " на страната. 

На 10 ноември правителството му вече беше решило да забрани продажбата на алкохол от 22:00ч., като принуди баровете и ресторантите да затворят в 22:30, поне до 28 февруари 2021 година.

Дори в разгара на пандемията, през пролетта, Швеция не беше приела такива ограничения. Предпочитайки препоръките пред забраните, тогава кралството се отличи, отказвайки да ограничи населението си и държейки училищата и колежите си отворени.

Увеличаване на заразата

В началото на юни шведският подход изглеждаше неуспешен: тогава страната с 10 милиона жители достигна четири пъти повече смъртни случаи, отколкото нейните три скандинавски съседи, избрали полу-ограничаване. Дори икономически резултатите не бяха толкова добри, като през второто тримесечие спадът на брутния вътрешен продукт бе 8,6% (срещу 7,4% за Дания, 6,3% за Норвегия и 3,2% за Финландия).

Това лято Швеция успя да овладее пандемията. И в продължение на няколко седмици в началото на есента страната сякаш избягваше втората вълна.