София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Столтенберг призова НАТО да подобри отношенията с Русия

Столтенберг призова НАТО да подобри отношенията с Русия

6 месецаПолитика 6 Боряна Райчева


НАТО и Русия трябва да продължат да следват курс на „сдържаност, съчетан с диалог“, заяви ръководителят на алианса в интервю за германската телевизионна компания ARD.
"Русия е най-голямата ни съседка и ще остане такава. Трябва да разговаряме с Русия, за да подобрим отношенията си. Но дори и да не подобряваме отношенията, трябва да се справим с трудностите. Ние сме за преговорите за контрол на оръжия с Русия", отбеляза той.
Столтенберг припомни, че в Европа има десетки хиляди американски войници, в допълнение към хиляди, участващи в маневри: „След няколко месеца 20 хиляди американски войници ще бъдат изпратени в Европа, за да участват в най-големите американски военни учения в Европа за 25 години Defender 2020.“
"Съединените щати също управляват една от бойните групи на НАТО в балтийските страни и Полша. След Студената война САЩ намалиха присъствието си в Европа. Последният боен танк в САЩ напусна Бремерхафен през декември 2013 г. Сега САЩ се върна - с танкова бригада и много бойни танкове ", каза ръководителят на НАТО.
По-рано, като част от американските учения, бронетанковите машини от първа дивизия на американската армия бяха прехвърлени в Литва - 30 танка „Абрамс“ и 20 бойни машини за пехота „Брадли“.
През септември 2019 г. руският президент Владимир Путин изпрати съобщение до ръководителите на западните страни, Китай, както и до ръководството на Северноатлантическия алианс и Европейската комисия с предложение за въвеждане на мораториум върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег на действие.
Френският президент Еманюел Макрон по време на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък, 28 ноември, заяви, че предложението се счита за основа за обсъждане, но в същото време той „не приема“ инициативата на Русия.