София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тайсън срещу Холифийлд отново на ринга?

Наградният фонд от подобен сблъсък може да достигне 200 милиона долара
32 сСпортни 440 Боян Марков

Бившият световен шампион по бокс в тежка категория Ивендър Холифийлд обяви, че планира завръщането си на ринга. 58-годишният Холифийлд е готов за участие в демонстративен двубой. Той заяви, че преговаря за среща с 54-годишния Майк Тайсън.

Тайсън наскоро се завърна на ринга, след като през ноември се би срещу Рой Джоунс-Младши. Двубоят завърши на равно. Това е вдъхновило самия Ивендър Холифилд да започне тренировки и да подготви собственото си завръщане в бокса.

Твърди се, че интересът към предстоящ подобен сблъсък ще бъде голям, като наградният фонд може да достигне 200 милиона долара. Това ще бъде рекорд в историята на свръхтежката категория на бокса.

"С моя екип преговаряме усилено с хората на Майк. Очаквам благоприятен изход, тъй като спонсорите също имат сериозен интерес. Дори може да достигнем до събирането на 200 милиона долара за двубоя. Аз все още навлизам във форма, но когато се разберем за мач срещу Тайсън, ще съм готов", заяви Холифийлд.

Интересното е, че ако двете боксови легенди успеят да се договорят за сблъсък помежду си, то общата им възраст ще надвишава 112 години.

Холифийлд и Тайсън са се били два пъти един срещу друг. През ноември 1996 година е първият им сблъсък, като Холифийлд печели с технически нокаут в 11-ия рунд и става световен шампион.

На 28 юни 1997 година в Лас Вегас, Невада се провежда един от най-емблематичните и паметни сблъсъци, за които се говори и до ден днешен.

Но не заради боксовите аргументи, а заради конкретен скандал. Това е мачът, в който Тайсън отхапва парче от ухото на своя съперник в третия рунд. Двубоят, разбира се, е прекратен. Майк Тайсън е дисквалифициран, докато Ивендър Холифийлд запазва световната си титла. 

Години по-късно двамата изглаждат отношенията си и към този момент са добри приятели. Холифийлд се би последно през 2011 година, когато беше на 49 години. Той победи Брайън Нилсен от Дания. През 2007 година, на 45-годишна възраст Холифийлд даже стигна до мач за световната титла, който изгуби по точки от дагестанеца Султан Ибрахимов.