София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИ НА НОВ ПРОТЕСТ

Причината за протеста е ниската изкупна цена на тютюна

7 годиниОбщество 64 Боряна Райчева

Тютюнопроизводители от област Гоце Делчев излизат на протести. Причината е ниската изкупна цена на тютюна от тазгодишната реколта, както и бавното изкупуване. Първият протест е предвиден за днес от 14 часа на разклона на пътя Гърмен – Гоце делчев близо до р. Места. Това съобщи кметът на община Сватовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България Арбен Мименов.
Другият митинг е предвиден за утре от 10,30 часа и ще се състои на площада в гр. Хаджидимово.
Мименов поясни, че само една трета от фирмите, които изкупуват тютюна, са започнали работа, а забавянето с всеки изминал ден води до влошаване на качеството. В момента цените са между 3,80 и 5,3 лева за килограм, а при цена под 6 лева производителят е на загуба.
В понеделник Мименов ще се срещне с министъра на земеделието и храните Десислава Танева, за да изложи исканията на хората. Желанията на производителите са да бъдат направени промени в Закона за тютюна, които да регламентират процеса на изкупуване.
Производителите са недоволни не само от ниските изкупни цени, а и от високия процент на неплатимите количества при окачествяването.
Очаква се на протест да излязат и тютюнопроизводителите от областите Хасково и Свиленград.