София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Турнето на Зеленский удължи санкциите на ЕС срещу Путин

Украинският президент бе чут от Ангела Меркел и Емануел Макрон

Турнето на Зеленский удължи санкциите на ЕС срещу Путин

Украинският президент бе чут от Ангела Меркел и Емануел Макрон

11 месецаПолитика 6 Боряна Райчева


Решението зависи от позицията на накцлера на Германия Ангела Меркел и френския президент Емануел Макрон. Двамата тази седмица са провели срещи с украинския държавен глава Володимир Зеленский. 

Предстои двамата ключови лидери на ЕС да информират колегите си по Общността за подготовката на преговори по т.нар. Нормадански формат (Украйна, Русия, Франция, Германия) за уреждане на конфликта в Донбас.

Преговорите зависят от изпълнението на Минските споразумения от страна на Киев и Москва. „Въз основа на това трябва да бъде взето политическо решение за удължаване на санкциите“, заяви един от топдипломатите на ЕС за Deutsche Welle.

Решението трябва да бъдат утвърдено от Съвета на ЕС, който включва държавните и правителствените ръководители на 28-те страни-членки.

Също така лидерите на ЕС предстои да предупредят Москва за последствията от издаването на паспорти на Руската федерация на живеещите в Донбас украинци.

„Крайната загриженост“ от процедурата по ускорено издаване на руски паспорти е заради „противоречието с духа и целите на Минските споразумения“.

„ЕС е готов да разгледа непризнаването на паспортите, издавани при неспазване на споразуменията от Минск“, поясниха в ЕС.

Също така лидерите на ЕС предстои да отправят апел към Кремъл да освободи 24-мата украински моряци, пленени по време на инцидента край Керченския пролив през ноември 2018 г.