София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Турски кораби търсят газ в зона в Средиземно море, която Гърция смята за своя

Турция е против морското споразумение между Гърция и Египет

Турски кораби търсят газ в зона в Средиземно море, която Гърция смята за своя

Турция е против морското споразумение между Гърция и Египет

6 мПолитика 420 Йоана Стайкова


Турски проучвателни кораби търсят газ в една зона в Средиземно море, която Гърция смята за своя. Според Атина изпращането на турските проучвателни кораби е провокация. От друга страна, Анкара се аргументира, че по силата на споразумение с либийското правителство в Триполи тази зона спада към турските териториални води. 


Конфликтът между двете държави бе преодолян благодарение на намесата на германската канцлерка Ангела Меркел, но примирието не продължи много време. 


Преди време Гърция и Египет сключиха споразумение, което засяга съответните икономически зони в Средиземноморието. Тези зони обаче се припокриват с тези, за които претендира Турция и Анкара заплаши с военни действия.

 
По повод действията на Турция, Гърция поиска извънредна среща на Европейския съюз. Външните министри на страните членки на ЕС ще обсъдят ситуацията на извънредна среща в петък. 


"Въпреки всичко това ние искаме да повярваме, че благоразумието ще надделее. На полето и на масата ние сме на страната на международното право, добросъседството и диалога. Искаме да постигнем политически решения с мирни средства в съответствие с международните закони", увери Акар пред осведомителната агенция.


Турският министър отвърна, че Анкара ще продължава да защитава "правата, връзките  и интересите" си в крайбрежните води.


САЩ предупредиха Турция да спре операциите си във водите на Гърция. 


„Международното право трябва се зачита и затова напредъкът в отношенията между ЕС и Турция ще бъде възможен само, ако Анкара спре провокациите в източното Средиземноморие. В същото време, в ЕС виждаме нуждата от диалог с Турция, като се има предвид, че тя е стратегически партньор в НАТО и в миграционната политика”, коментира германският външен министър Хайко Маас.