София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Убедителна победа за крайната десница и Джорджа Мелони на парламентарните избори в Италия

Избирателната активност е била близо 64 процента и е най-ниската в историята на Италия

26 сПолитика 761 Кристияна Стефанова

Убедителна победа за крайната десница и лидера ѝ Джорджа Мелони, която е на път да стане първата жена премиер на Италия - резултат без прецедент от Втората световна война насам.

Партията на Мелони "Италиански братя" печели между 22 и 26 процента от гласовете, според проучване на РАИ. Общият резултат на дясно-центристката коалиция, включваща още "Форца Италия" на Силвио Берлускони и "Лига" на Матео Салвини, е около 43%.

Лявоцентристкият блок, начело с Демократическата партия, печели между 25 и 29 процента от гласовете, а движението "Пет звезди" на бившия премиер Джузепе Конте получава между 13 и 17 процента. Демократическата партия призна поражението си на изборите.

Избирателната активност е била близо 64 процента и е най-ниската в историята на Италия.

"Важно е да се знае, че ако бъдем призовани да управляваме страната, ще го направим за всички. Ще го направим за всички италианци. Ще имаме за цел да обединим хората, като се възползваме максимално от това, което обединява, а не от това, което разделя", заяви Джорджа Мелони, лидер на "Италиански братя".

"Не можем да не признаем победата на десницата, предвождана от Джорджа Мелони, предвид данните, наблюдавани до момента. Това е тъжна вечер за страната, вярваме, че това не е добро нещо за Италия", допълни Дебора Серачияни, заместник-председател на Демократическата партия.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!