София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

ВАС гледа делото срещу Наредба № Н-18

Според жалбоподателите тя е незаконна
11 сОбщество 212 Златина Петкова

Върховният административен съд  гледа днес  делото срещу Наредба № Н-18, регламентираща регистрирането и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и задълженията към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазини. Делото е образувано в края на юли 2019 г. по жалби на 44 сдружения и фирми.

Междувременно със свое определение от 23 септември т.г. тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на едно от обжалващите сдружения - „Българска петролна и газова асоциация", против наредбата и прекрати производството по делото в тази му част. Причината е, че има нередовности на жалбата на асоциацията, които не са отстранени в указания от съда срок.

С друго свое определение от 29 юни 2020 г. Върховният административен съд дава указания на всичките 44 жалбоподатели да посочат изрично действащите норми, които оспорват, в редакцията им към настоящия момент, на всяка една от наредбите за изменение допълнение на наредбата за касовите апарати.