София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

ВКС гледа делото на Емилия Ковачева

Бащата на пребитото дете още не е гледал записите, в които малтретират детето му

ВКС гледа делото на Емилия Ковачева

Бащата на пребитото дете още не е гледал записите, в които малтретират детето му

3 чПравосъдие 1007 Златина Петкова


Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, осъдена на 16 години затвор от апелативния съд заради нанесен побой на новородено, вече е във ВКС. Припомняме, че присъдата на Ковачева беше намалена от втората инстанция с две години и ката от 18, стана 16.

Пред съдебната зала днес бащата на пребитото преди пет години момиченце обясни, че все още не е гледал видеата, на които се вижда как дъщеричката му е малтретирана. Той допълни, че ако ги беше гледал вероятно щял сега да е от другата страна на съдебната скамейка и да е на мястото на подсъдимата.

Емилия Ковачева е подсъдима за опит за убийство, тъй като в нощта срещу 17 април 2015 година, по време на 24-часово дежурство в болница "Софиямед", в продължение на около час и половина е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе Никол, като му е нанесла поне 39 удара. Детето имаше множество травми, включително счупена черепна кост и само адекватната намеса впоследствие на лекарите предотврати смъртта му. 

Бащата разказа, че детето е развило епилепсия и сега се налага да пие по 5 пъти на ден сироп срещу гърчове, като той често го карал в болница, за да не чака пристигането на линейка заради пристъпите. Родителите на Никол настояват за доживотна присъда за Ковачева, като  според бащата няма наказание, което да е справедливо заради причиненото им от подсъдимата.  

Адвокатът на семейството Мария Даскалова заяви, че Апелативният съд не е формирал правилно вътрешното си убеждение, като е надценил демонстрираното от Ковачева съжаление за стореното и намалил наказанието ѝ. 

Съдът е отчел добрите характеристични данни на подсъдимата, както и това, че е майка на две деца, но адвокат Даскалова посочи, че Ковачева не е удряла нейно, а чуждо дете, за което е трябвало да се грижи. Защитничката посочи, че в стаята е имало 5 деца и 4 от тях са били бити.

Адвокат Жанет Желязкова, която защитава акушерката, пък каза, че не може да бъде направен категоричен извод за умисъл за убийство на новородено дете.