София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАБРАНА: Няма да се изнасят инсулин и антибиотици за деца до края на март

Гетов заяви, че в складовете у нас има инсулин за три месеца

1 месецЗдраве 24 Иванина Игнатова

Здравното министерство публикува заповедта за забрана на износа на инсулинови лекарства и антибиотици за деца. Тя влиза в сила от днес и ще действа до 31 март. Заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов обяви, че забраната за износ на инсулин ще се удължава, докато е необходимо.

Действията на ведомството бяха провокирани от нови сигнали за недостиг на тези медикаменти в аптеките. Вчера здравната комисия в парламента възложи на министерството да предложи в 14-дневен срок мерки, гарантиращи доставките на инсулин и лекарства. Сред тях трябва да има и такива, осигуряващи неприкосновен запас от лекарства у нас.

"В складовете у нас има инсулин за три месеца. В аптечната мрежа и при търговците на едро има недостиг и това формира проблема в лекарствоснабдяването. Основният проблем за недостига на медикамента в аптеките са каналите за дистрибуция", обясни Гетов пред БНТ.

Вчера темата беше обсъдена на заседание на здравната комисия в парламента. Решено е спешно да бъде стартирана системата за електронно проследяване, за да се следи наличността на инсулин в страната. Това ще стане до септември. Предвиждат се и законови промени, които да решат проблемите в сектора. Още следващата седмица започват разговори с търговци на едро и фармацевтични фирми.

Снимка: БГНЕС