София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Зам.-министър Жени Начева с подробности за работата по електронното здравеопазване

От здравното министерство поясниха, че се работи по изграждане на база данни
8 мЕвроком 383

Знаете, че ние сме един от екипите, които са най-мотивирани и на практика показват уважението към електронната форма на работа, комуникация, общуване, изграждане на база данни. В условията на COVID пандемията много ясно се очертаха дефицитите в тази посока. Това каза заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева по време на Националния конгрес на пациентските организации.

„Това, което преди всичко трябва да се направи, е всички участници и изпълнители на медицинска помощ, договорени партньори на Касата и на Министерството, участници в системата на Спешната медицинска помощ, да работят и имат достъп до централизираната система, която сега изграждаме. Трябва да работят по начин, по който да се въвежда цялата информация за пациента в реално време, в реална среда, подчинявайки се и на общи принципи и правила. Без да имаме тази база информация, няма към какво да достъпват пациентите и няма как да черпят информация собственото си пациентско досие“, допълни зам.-министърът на здравеопазването.

Тя обясни, че има изградена основа на пациентското досие и посочи какво се съдържа в него: „Има изградена една основа на пациентското досие, която съдържа консолидирана информация на ниво трите имена и евентуално ползване по линия на Здравната каса, като това дали си бил хоспитализиран, в кой период от време, дали имаш профилактичен преглед“

„Това, което се опитваме в момента да направим със съдействието на изпълнителите на медицинска помощ и на пациентите, е да допълним тази информация с данни за самия резултат от изследванията, които са направени, с надграждане на данни за рецептите, които са ти издадени, лекарствата, които си използвал. Трябва след това да може да се формира, освен контрола, всеки да знае какво е получил и какъв вид услуга му е предоставена, да има възможност и самите пациенти да контролират системата, и лекарите в случай на нужда да знаят за всеки пациент какво е неговото състояние, при определени правила за достъп“, допълни тя.

Зам.-министърът на здравеопазването посочи, че това е бавен процес и трябва да се гарантира, че всеки ще работи по свой начин.

„Това е бавен процес, но мисля, че ние постигнахме най-важното и тази година трябва да го покажем. Поставихме основата на процесите така, че те да имат необратимост. Това, което трябва да гарантираме, е всеки да работи по свой начин. Не може да налагаме монопол на пазара на каквито и да е продукти, да осигурим една централизирана информационна среда, в която информацията да се въвежда и съхранява по правилния начин, за да могат да се правят анализи и всеки пациент да достъпва информацията“, посочи още тя.