Начало Новини Предавания На живо

Зам.-министър не очаква санкции от ЕС заради пожара на „Струма“

Ще има иск към собственика на сметището, увери Николай Нанков

Зам.-министър не очаква санкции от ЕС заради пожара на „Струма“

Ще има иск към собственика на сметището, увери Николай Нанков

10 месецаИкономика 19 Боряна Райчева


Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обследва мостовото съоръжение на АМ „Струма“, засегнато от пожар на сметище. За това увери зам.- министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Чиновникът придружава премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов на огледа на строителството на новия участък от АМ „Хемус“ между Буховци и п.в. Белокопитово.

„Геодезисти, проектанти, експерти от Института по пътища и мостове в АПИ и строителят проверяват обекта, за да може до края на деня да имаме конкретика в цифри и срокове“.

Същевременно зам.-министърът бе подхванат от местните за незаконното сметище до моста. „Доколкото получаваме информация, част от съоръжението за третиране на отпадъци е разрешено от РИОСВ, част - неразрешено, капацитетът е бил изчерпан според собственика, който депонира нерегламентирано“.

Той увери, че Общината не се е погрижила със сигнали от зам .- областен управител и от кмета до РИОСВ. „Нямало е действия. За съжаление, проект с европейско финансиране е нарушен в най- тежкия момент, когато имам засилен трафик в посока Гърция“, каза Николай Нанков.

Според него санкции от Европа не би трябвало да има, тъй като случилото се е непредвидена ситуация. „Това е форсмажор, но със сигурност ще бъде предявен иск и регрес за финнасовия ресурс, като той ще бъде разходван за укрепването, към собственика на съответното регламентираното сметище“, заяви зам.-министър Николай Нанков.