София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Зарков: Изменението на Изборния кодекс ще позволи извращение с изборния процес

"Нито един експерт, нито една организация не е казала една добра дума за направените предложения"

Зарков: Изменението на Изборния кодекс ще позволи извращение с изборния процес

"Нито един експерт, нито една организация не е казала една добра дума за направените предложения"

13 сПолитика 303 Ивана Иванова


Този закон не бива и не трябваше да се казва Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс поради простата причина, че Изборният кодекс нямаше нужда да бъде изменян. Той трябваше да бъде само допълнен и то в няколко конкретни параметри, които няколко пъти изразявахме през последните месеци. Трябваше ясен ангажимент на Министерския съвет към придобиването на нови машини за гласуване и да бъде записано, че тези машини се купуват, а не наемат. Трябваше ясно да се каже кой сертифицира и кой съхранява машините. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от парламентарната трибуна.

Той подчерта, че този закон е трябвало да се казва Закон за допълнение на Изборния кодекс и да бъде кратък и ясен. Зарков е убеден, че по този начин е щял да бъде приет с голямо мнозинство по простата причина, че всички тези решения са изговаряни и изписвани в различни доклади, включително от ЦИК, през годините.

„Ние не тръгваме от никъде, тъй като в последните години имаше експерименти за провеждане на машинното гласуване. И от тези експерименти бяха извадени определени изводи и те можеха да се реализират в Закона. Единственото, което трябваше, за да се случи това, е да има искрено желание за машинно гласуване“, отбеляза социалистът. Според него вместо тези няколко ясни параметри, Министерският съвет тотално се е извадил от процеса за придобиване на машините, а въпросите  дали да бъдат наемани или закупувани машите, въпросът с институциите, ангажирани с тяхната проверка и сертификация, не се решават.

„Институциите, представени в правна комисия, категорично обясниха, добронамерено, че не бива да бъдат ангажирани в този процес. Чуваемост – нула. Нито един експерт, нито една организация не е казала една добра дума за направените предложения. Въпреки това се гласува на инат – защото някой е казал, че трябва да мине. Този Закон за изменение на Изборния кодекс ще се превърне в закон, позволяващ извращение с изборния процес“, завърши Крум Зарков.